Obuolių vyno receptas: kaip pasigaminti namuose
Obuolių vynas yra skanus ir aromatingas gėrimas, kuris gali būti gaminamas namuose. Jis puikiai tinka vasaros atostogoms, šventėms ar tiesiog kaip desertinis gėrimas. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime, kaip pasigaminti obuolių vyną, pradedant nuo ingredientų ir baigiant fermentacijos procesu.
Ingredientai
Norint pasigaminti naminio obuolių vyno, jums reikės šių ingredientų:
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Švieži obuoliai | 5 kg |
Cukrus | 1 kg |
Vanduo | 2 l |
Vyno mielės | 1 pakelis |
Citromė (sulčių) | 1 vnt |
Pasiruošimas
1. **Obuolių paruošimas**: Pirmiausia, gerai nuplaukite šviežius obuolius. Jei turite organinių obuolių, galite palikti odeles, kad gautumėte daugiau skonio. Nuluptas obelis supjaustykite mažais gabaliukais, kad išgautumėte daugiau sulčių.
2. **Sultys**: Obuolių gabaliukus suberkite į didelį konteinerį (pvz., fermentacijos vamzdį) ir sutrinkite, kad išsiskirtų sultys. Galite naudoti obuolių spaudimo aparatą arba minkymą rankomis. Likutį – obuolių minkštimą – galima palikti fermentacijos procese.
3. **Cukraus ir vandens derinimas**: Į puodą supilkite 2 litrus vandens ir ištirpinkite 1 kilogramą cukraus. Šį sirupą supilkite į konteinerį su obuoliais.
Fermentacija
1. **Pridėti mieles**: Įpildami kituose mišiniuose, pridėkite vyno mieles. Tai padės suaktyvinti fermentacijos procesą. Gerai išmaišykite.
2. **Fermentacijos procesas**: Uždarykite konteinerį ir palikite jį tamsioje, šiltoje vietoje (apie 20-25 °C) 1-3 savaites. Reguliariai tikrinkite, ar fermentacija vyksta. Tai galite pastebėti pagal burbuliukus, kurie formuojasi skystyje.
Filtravimas ir brendimas
1. **Filtravimas**: Kai fermentacija baigta (burbuliukų daugiau nebėra), skystį perkoškite per marlę arba filtrą, kad atsikratytumėte obuolių likučių. Dabar turėsite „jaunąjį“ obuolių vyną.
2. **Brendimas**: Supilkite jaunąjį vyną į švarų butelį ir uždarykite kamščiu. Laikykite vyną tamsioje ir vėsioje vietoje 3–6 mėnesius, kad jis subręstų. Kuo ilgiau brandinsite, tuo sodresnis ir aromatingesnis bus vynas.
Pateikimas
Obuolių vynas gali būti patiekiamas kaip šaltas, arba kambario temperatūroje. Galite papuošti stiklines su citrinos griežinėliais arba šviežių žolelių puokštėmis. Šis vynas puikiai dera su desertais, sūriu ar net kaip savarankiškas gėrimas.
Išvada
Pasigaminus obuolių vyną namuose, galėsite mėgautis šiuo unikaliai aromatingu gėrimu ir dalytis juo su draugais bei šeima. Nepamirškite, kad kantrybė yra sėkmės raktas, nes kuo ilgiau brandinsite savo vyną, tuo geriau jis bus. Skanaus!